Les runes del Castell del Far
L’indret i el Castell són esmentats per primer cop al segle XI. Antigament anomenat també Castell del Far, fou aixecat, pel llinatge del Far sobre possibles runes ibèriques i romanes, cap al segle IX o X a l’est del coll de Can Bordoi, a 398 m d’altitud respecte el nivell del mar.
El Castell del Far, esmentat el 1023, consta com a propietat del magnat comptal Gombau de Besora des de 1041. A Gombau li es enfeudat pels comtes de Barcelona, dels quals Gombau era com un primer ministre que li afavorien amb l’enfeudament d’altres dominis. Un cop mort Gombau al voltant del 1050 el castell devia retornar al domini comptal i fou enfeudat als bescomptes de Barcelona que se’n digueren senyors entre 1070 i el 1111.
En aquells segles les batalles entre nobles i eclesiàstics foren freqüents i l’objecte de disputa eren les masies, terres i rendes de la pagesia. El bisbe de Barcelona i els canonges de la Seu amenaçaren amb l’excomunió i feren tot el possible per separar les parròquies del control dels senyors del Castell Vell. A principis del S.XII les esglésies de Llinars, Collsabadell i Sanata foren transferides a la Seu de Barcelona. Els del Far s’hi resistiren, però a la fi hagueren de cedir, retenint mentrestant l’església de Sant Andreu del Far, que sembla ser fundació seva personal, però de la qual a finals del S.XII n’hagueren de renunciar.
Al Castell Vell es feren reformes i aplicacions cap al S.XII; quan s’aixecà la torre principal de la fortalesa, de planta rectangular.
Entorn del 1280, el senyor del Castell, Rimbau, va casar la seva pubilla amb Romeu de Corbera, membre d’un llinatge ric i prestigiós. És així com la baronia de Llinars va passar el patrimoni dels Corbera. La família Corbera posseí i habità aquest Castell edificant una capella cap el 1336 dedicada a Santa Maria.
El terratrèmol de l’any 1448 (24 de maig) ensorrà el castell, fet que fou aprofitat pels seus senyors per a fer-se construir una nova fortalesa a la vila de Llinars. Les excavacions realitzades entre el 1970 i 1974 revelaren l’existència als segles IX i X d’un castell primitiu i d’una església pre-romànica dedicada a Santa Maria, pel que el llinatge del Far va aixecar un castell.
El Castell es va anar modificant fins al segle XIV. La capella fou reconstruïda el 1336 i mantingué el culte fins al segle XVI, ja que no es veié afectada pel terratrèmol. Aquest Castell té un especial interès perquè sembla que es tracta d’un Castell dels càtars, a partir de l’anàlisi de diversos elements arquitectònics i troballes arqueològiques.
És a les runes i especialment en els fossats (ara al descobert) on aparegué gran part del material que tenia el castell al moment de la seva destrucció pel terratrèmol i en especial, una gran quantitat de ceràmica dels segles XIII-XV, alguna d’elles amb l’escut dels Corbera.
En l’actualitat el Castell està restaurat per a visitar les seves runes. Aquestes són les que van quedar desprès del terratrèmol del 1448 que comentàvem anteriorment. Les excavacions posteriors al terratrèmol descobreixen l’estructura original i els fossats que envolten el Castell. Les restes i trobades (una gran quantitat de ceràmica dels segles XIII-XV), es poden veure el museu de Can Bordoi, masia a uns 500m de la Casa de Colònies i del Castell Vell. Darrerament, l’Ajuntament de Llinars ha dut a terme excavacions en el poblat ibèric del Far, a escassos 500 metres de la casa; d’aquesta manera, es conforma un recorregut històric interessant amb les runes del Castell del Far, les runes del poblat ibèric del Far i La Torrassa.
Situació de la casa
La Casa de Colònies El Castell Vell es troba dins del Parc Natural del Montnegre i el Corredor, situat a la Serralada Litoral entre les comarques del Maresme i del Vallès Oriental. El Parc, d’una extensió aproximada de 15.000 ha., comprèn el territori entre les rieres de Vallgorguina i d’Arenys i el delimiten físicament els massissos del Corredor i del Montnegre, que tenen els seus punts culminants al santuari del Corredor, a 657 m d’alçada i al turó Gros a 773 m. El Parc Natural forma part de la Xarxa d’Espais Naturals protegits, promoguts i gestionats per la Diputació de Barcelona.
A més a més, la situació de la casa és immillorable ja que al mateix temps està aïllada i en plena natura i alhora és pròxima al centre del municipi, les platges del Maresme, La Roca Village, el Circuit de Catalunya, el Parc Natural del Montseny (reserva de la biosfera). La seva localització quasi equidistant de Girona (50 minuts) i Barcelona (40 minuts) afavoreix la comoditat en els desplaçaments.